Les àmfores comptaven amb diferents
tipus de marques i senyals que proporcionaven informació variada: podien ser
marques de segells metàl·lics (de les quals parlarem avui), marques amb dits o punxons,
i també pintades, generalment en negre o roig. Les darreres s’interpreten com a
marques de capacitat, pes, lloc d’embarcament, data d’envasat...
Totes les àmfores trobades a Baetulo* |
Les marques impreses s’interpreten
com a marca del productor o del comerciant (tot i que hi ha qui defensa que es tracta
del fabricant dels envasos i que la marca del producte s’hauria de buscar al
tap).
Però només vora el 2% de les
àmfores estaven marcades. Pot ser que, mitjançant el tipus amforal, els antics tinguessin
prou informació per saber-ne la procedència i el contingut, o potser les àmfores
marcades corresponien a un comerç exterior d’un vi de qualitat i de producció petita.
En canvi, les àmfores no marcades devien estar destinades a una distribució de
proximitat d’un vi pitjor.
Sabem que les formes amfòriques Laietana
1 i Pascual 1 (aquestes últimes són les més documentades a Baetulo)
corresponien només al transport del vi, però també podríem pensar que portaven
diferents qualitats de vi.
Comentem, de moment, que la forma
Pascual 1 és la que predomina absolutament als jaciments de Baetulo, on al
llarg de més de 20 excavacions han aparegut les marques de Marcus Porcius.
Però tornem a la mancança de
marques de segells: aquest fet fa probable que existís alguna mena
d’organització dels vinaters, per regions, per poder comercialitzar els seus
productes de característiques i qualitats similars. Així els productors podrien
deixar en mans d’altres la comercialització del seu producte. El comerciant o negotiator feia el pagament per lots a l’organització,
i aquesta als cellers. Ara, d’això, en diríem cooperativa, o fins i tot Denominació
d’Origen. Així doncs, l’etiquetatge, hipotèticament, també podria marcar una diferència
de qualitat i de preu.
Les marques amb praenomen i cognomen (a la vora de la ceràmica) solen respondre a la tipologia
amfòrica més antiga, la Laietana 1 (segona meitat segle I aC.). Les Laietana 1 porten
noms arcaics però no etruscs, segurament de personatges centroitàlics.
En les àmfores Pascual 1, en canvi, la procedència dels noms i el seu estatus social resulten més heterogenis, segurament en conseqüència de la gran quantitat de llicenciatures de l’exèrcit d’August, soldats que, convertits en camperols, treballaven les terres que s’havien guanyat amb la sang de desenes de combats.
En les àmfores Pascual 1, en canvi, la procedència dels noms i el seu estatus social resulten més heterogenis, segurament en conseqüència de la gran quantitat de llicenciatures de l’exèrcit d’August, soldats que, convertits en camperols, treballaven les terres que s’havien guanyat amb la sang de desenes de combats.
És precisament en les Pascual 1 (de
l’últim quart del segle I aC.- mitjans del s. I dC.) on trobem l’empremta de
Marcus Porcius en 77 àmfores de Baetulo, marcades amb dos segells amb les
lletres PORCI i PORC.
Però, qui era aquest personatge?
A tota Hispania trobem més de 70
cops aquest cognom, i coneixem bona part dels membres de la família Porcia que
podem trobar a Catalunya:
Empúries:
Porcia
Severa, filla de Marcus, provinent de Girona.
Barcelona:
Marcus
Porcius Martial.
Marcus Porcius
Privatus.
Marcus Porcius
Primitius.
Tarragona:
Trobem
16 Porcius, 2 eren militars (un praefecto
fabri i un tribu)
Tortosa
Marcus
Porcius Theopompuscius Theopompus.
Marcus
Porcius Terentianus.
Però també els podem trobar a Rubí,
Aeso i Canet.
La freqüència d’aquest gentilici es
pot donar per la presència d’una o més famílies hispanes que havien aconseguit
la ciutadania romana i, per tant, també el cognom. També es podria explicar amb
la presència de Marcus Porcius Cato a l’any 195 a.C. (durant la segona guerra
púnica) quan va desembarcar a Empúries, o referir-se a l’exili a Tarragona del
seu nét Gaius Porcius Cató 80 anys després. Tampoc seria estrany que alguns
d’aquests personatges tan importants concedissin la ciutadania i el seu cognom
a algun indígena o itàlic que, posteriorment, s´hauria afincat a la nostra
zona.
Aleshores podem pensar, sense
equivocar-nos gaire, que el nostre M PORCI era un home lliure, productor de vi,
proper a Baetulo, o potser un negotiator
dedicat exclusivament al món del vi. La importància del personatge és palesa
precisament en la gran quantitat de marques trobades en un conjunt arqueològic
on precisament aquestes marques són molt escasses. Així doncs, pensem que es
tractava d’un personatge d’envergadura econòmica important des de l’any 10 aC al
10 dC.
(Les ubicacions no són absolutament exactes)
Les troballes de les marques de M.
Porcius a Europa ens parlen dels consumidors gals, d’una ciutat de Narbona com
a centre distribuïdor. I d’una Roma i una Pompeia a les quals gairebé no
arriben aquests vins, en un moment en què segurament la producció itàlica era suficient per abastir les seves necessitats.
Els productors i comerciants de vins com M
PORCI devien ser ciutadans romans instal·lats a la Laietània i proximitats que,
a més de dedicar-se al conreu de la vinya, es preocupaven dels primers passos
de la seva comercialització. De fet, suposem que en alguns casos fins i tot
fabricaven les seves pròpies àmfores.
* Imatges: MONTSERRAT COMAS I SOLÀ: Baetulo les Àmfores i Baetulo les marques d'amfora.
Excelente artículo, Abel.
ResponEliminaGrácias, la temática me lo pone fácil.
ResponEliminaEstupendo artículo.
ResponEliminaEnhorabuena.
hola, muchas gracias por este artículo ya puedo hacer el trabajo de latín que me ha mandado el profesor Arriba España
ResponElimina