La plaga de la fil·loxera va començar a França. Entre 1865 i 1887,
havia arrasat el 75% de les explotacions vitivinícoles. A Alella, la plaga fou
fulminant entre 1886 i 1891. En previsió, els estudiosos van intentar prevenir
el desastre recomanant arrancar vinyes, o fins i tot cremar-les per a crear una
mena de tallafoc a l’epidèmia, però era normal ensopegar amb la desconfiança dels
camperols. Val a dir que la crisi dels francesos afavorí l’exportació de vi
català per cobrir la demanda que aquests no podien satisfer. Es crearen diverses
institucions i congressos per tal de combatre aquest gran mal. La fil·loxera
fou atacada químicament amb pocs resultats; el cianur de potassi era altament verinós
i explosiu, i el sulfur de carboni, en canvi, es podia injectar directament
entre les arrels per acabar amb els pugons. Sabem que, a Alella, alguns
camperols van intentar salvar els seus ceps enterrant els sarments, sense
tallar-los del cep original. L’únic que van aconseguir va ser que els ous de la
fil·loxera que estaven als sarments continuessin immunes sota terra. Aquesta
era una opció desesperada contra el que es perfilava com la única solució possible:
substituir els peus de vinya per peus americans -com hem dit, resistent a
aquest insecte- i com ja estaven fent els francesos. Sobre aquest peu es podien
empeltar les antigues varietats autòctones, ja que les varietats americanes
acostumades a aquest mal només donaven vins mediocres que no podien competir
amb els europeus.
A Alella, els americanistes
començaren a replantar en plena crisi al 1888 a les pinedes per a continuar
després de l’arrabassada de les vinyes infectades i acabar creant noves zones
de cultiu. Vençuts els dubtes d’on plantar-les i amb la ignorància de no saber
si caldria fer-ho periòdicament, només aquells que s’ho podien permetre
econòmicament van poder superar la crisi. Com dèiem, tot i estar en plena crisi,
al mateix any 1888 els vins d’Alella foren presents a la primera Exposició
Universal de Barcelona, encara que fossin de collites anteriors a la plaga, un
miratge quan el poble d’Alella va perdre 1.000 hectàrees de vinya i més d’un
10% de la seva població, població que no recuperaria fins 70 anys després.
Superada la crisi, les vinyes només ocuparen els millors terrenys
empeltades amb sumoll, pansa blanca, picapoll, garnatxa negre, macabeu i
malvasia. A partir dels anys 30, també garnatxa blanca, ull de llebre i
ximénez. Però la nova situació va portar nous problemes, ja que llavors la
producció de most per quilo de raïm era superior. Calia recuperar el mercat
barceloní en mans del majoristes, que imposaven els preus jugant amb la
necessitat dels cellers de col·locar el seu excedent. També calia combatre el
fals vi d’Alella que es venia a la capital durant la fil·loxera. Aquesta
situació obligà a millorar el producte i a canviar la distribució. En poques
paraules, es necessitaven diners i l’accés a la nova tecnologia, abandonar els
sistemes tradicionals de producció i recuperar el valor i el significat de l’autèntic
“vi d’Alella”. En aquest marc, va aparèixer el Celler Cooperativa Alella
Vinícola al 1906, el mateix any de La Llei de Sindicats Agrícoles, moment
pioner del cooperativisme vitivinícola català que no continuà fins el 1914.
Aquesta nova política d’acció va imposar la necessitat de construir un
celler comunal, i al 1908 va sorgir la primera normativa enològica per
controlar els raïms dels socis, per tal de definir dues qualitats: primera i corrent. La producció seguí creixent als anys 20 amb misteles i
generosos. Al 1929, a la nova Exposició Universal de Barcelona, a diferència de
la primera, Alella no només tenia un estand propi on donar a conèixer a tot el
món els vins nous i excel·lents, sinó que guanyà el Gran Premi amb Medalla d’Or.
El poble d’Alella, mentrestant, havia après a conviure amb la gent de
Barcelona que, generalment propietaris, venien al poble a fer estades d’estiu o
de dies de festa; estem parlant de les colònies. En aquell moment, tenir terres
a Alella era una inversió, s’explotessin molt o poc, ja que era un bé estable.
Durant la crisi dels anys 70, la pressió urbanística va fer desaparèixer moltes
vinyes, però reforçà la resta per l’estímul, i donà peu a l’aparició dels
cellers actuals que continuen la tasca de defensar amb orgull la Denominació
d’Origen Alella, creada el 1954 i que amplià la seva extensió per primer cop el
1989. El 1998, la Cooperativa Alella Vinícola va ser venuda a l’empresa Alella
Cal Jonc, i les paraules del seu darrer president durant les negociacions van
ser:
Es perdrà una dosi de romanticisme, però l’economia no és
romanticisme, són dos móns diferents.
(Revista
Alella 239, 1998)
BIBLIOGRAFIA
LOSADA,
JUAN CARLOS; PARDO DE CAMPOS, JAVIER; PUIG I VAYREDA, EDUARD:
Ahir i
avui del vi d’Alella
Ajuntament d’Alella. Consell Regulador D.O.
Alella. 1993
VVAA: Recordant... L’Alella d’abans.
FONT
I PIQUERAS, JOSEP: Vinyataires i
vinaters (CAP1)
Ajuntament d’Alella. Regidoria de Cultura.
1999.
RIBAS
SERRA, JOAN
La bodega del buen vino: cambios y continuidades en
la producción
y el consumo de vino en Cataluña. I Congreso Español de Sociología de
la Alimentación, Gijón, 28-29 de mayo de 2009.
MUNTADAS
I SERRANO, RAMÓN:
Alella
vinícola en imatges. 1906-2001.
Edita Alella Vinícola Can Jonc, s.l. 2001.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada