Parc Arqueològic Cella Vinaria de Teià. |
És ben sabut que el vi fosc de l’antiga Laietània alimentava els soldats
de gairebé tot l’imperi, però Gai Plini Segon també parlava dels vins blancs
del territori i Cató el Vell de les diverses qualitats de vi que s’obtenien de
la mateixa terra. Qui vulgui saber més sobre l’antiguitat del vi a l’actual D.O.
Alella ha de visitar les restes arqueològiques de la Cella Vinaria de Teià i,
com que no pretenem trepitjar el seu discurs en aquestes línies, simplement
direm que els romans van començar a treballar els ceps que ja havien dut abans
fenicis i grecs. Aviat inclogueren noves varietats i treballaren l’empeltament
per a enriquir, encara més, la cultura del vi que havien heretat d’etruscs,
egipcis, cartaginesos i altres.
El plaer del vi, en l’antiguitat i en l’edat mitjana, era el d’omplir
la panxa. Amb uns costums alimentaris un xic precaris, la gent de vida d’esforç
físic, com soldats i treballadors, en bevien l’equivalent a un litre diari. El
que no es va mantenir va ser la producció, ja que l’exportació va desaparèixer
amb les crisis i la desfragmentació de l’imperi romà des del segle II. A l’Edat
Mitjana el vi era present a tots els menjars: es feien sopes i fins i tot els
més menuts de la casa en consumien.
Els pobles germànics, més avesats a la cervesa que al vi, l’adoptaren
amb animositat quan van canviar de latitud. Malgrat la seva afició a aquesta
beguda, la seva entrada a les nostres terres portà a l’abandonament de moltes
vinyes que ells mateixos més endavant van voler recuperar. Al segle VIII,
Isidor de Sevilla assegurava que a la península hi havia 23 varietats de raïm.
Carlemany impulsà la replantació a la Marca Hispànica i el vi de qualitat va fluir
de nou a la futura Alella. No hem d’oblidar el valor sacramental del vi durant
aquells segles: tota església, monestir o convent tenia el seu vi de certa
qualitat, la qual cosa afavorí la millora de les tècniques i dels productes.
Els efectes de la guerra amb els àrabs van frenar la producció
vitivinícola, com la de la resta de l’agricultura, i el territori d’Alella es
va veure sotmès a freqüents atacs i ràtzies. Al s.X, moment de la reconquesta,
la vinya abandonà les muntanyes per tornar a la plana. Sota la protecció dels
comtes de Barcelona, la producció de les vinyes no va tenir ensurts durant
segles. Dos segles després, l’activitat
vinícola era fonamental per a l’economia de la contrada, quan fins i tot els
artesans eren remunerats amb vi. A l’any 1227, el comtat de Barcelona va
aconseguir de Jaume I el monopoli del comerç exterior del vi català, i el Consell
de Cent va regular amb duresa el seu transport i venda. Va quedar patent la
qualitat del vi del Maresme quan sabem que era el motor de la producció
catalana. De fet, el vi d’Alella era el vi de la catedral de Barcelona i de les
principals parròquies.
El s.XIV fou un segle de pestes i fam. El despoblament va fer davallar
la producció de vi, que es mantingué baixa el segle següent. Va ser la nova
burgesia urbana, amb una nova mentalitat, qui va aconseguir la propietat de la
terra, per a treure’n més benefici. El que no va canviar és la importància del
vi, encara que llavors es consumís d’una altra manera: amb mel, canyella,
gingebre en pols, etc. Eren vins aspres i amargs que es picaven fàcilment.
L’església, els virreis i els viatgers desitjaven i aclamaven els vins
d’Alella, arribant ampolles a la cort dels Àustries, sense abandonar mai el consumidor
barceloní. Els documents parroquials ens assenyalen, durant la totalitat dels s.XV
i XVI, la importància de les terres i tots els acords al voltat del món de la
vinya. Així, la producció va començar a créixer, i ho faria més al s.XVIII: la Il·lustració
hi ajudaria molt. Per exemple, al 1791 es van catalogar 116 varietats a tota Espanya
i es van publicar els primers tractats específicament vitivinícoles. Es va
descobrir el tap de suro (que ja feien servir els fenicis en les seves àmfores)
i l’envelliment en bótes de fusta. L’any 1795 va aparèixer la primera
reglamentació per a vendre vi a les tavernes. La modernització i l’afany de més
producció va anar en detriment de les premses comunals i a favor de les
privades. La liberalització del mercat americà per part de Carles III només va
normalitzar una antiga activitat clandestina, però la legalitat estimulà la
producció dels vins del Maresme, i també dels aiguardents, que donarien més
beneficis. L’acumulació d’aquesta riquesa seria, en bona part, el motor de la
primera revolució industrial a Catalunya.
Al s.XVIII, la vinya ocupava el 50% de la superfície cultivable
d’Alella, i es va començar a classificar en tres grups segons qualitat i
producció; el sistema es va desenvolupar per a facilitar el pagament
d’impostos. Alella eren aproximadament un miler d’habitants que vivien en 145
cases, però la propietat de la terra es va mantenir com al s.XV, en mans de les
elits barcelonines. Amb aquestes dades, el Dr. Francesc Rius escrigué aquest
poema, on queda ben clar que el vi ja formava part de la personalitat dels
pobles i que era quelcom més que un aliment o una mercaderia.
«Terminus
exiguus, sterilis terra, incola pauper,
Si vinum
tollis, restat Alella nihil.
Invida gens
corde, et nimium gens mente superba.
Hanc patiens
Rector pandit ad astra viam.»
“Poble petit, terra estèril, habitants pobres.
Si li treus el vi, a Alella no queda res.
La gent és envejosa i orgullosa.
Aquest pobre capellà ha descobert aquí el camí del
cel”
Tret
del llibre: «De reddítibus Ecclesiae
Sancti Felicis Alella »
Dr.
Francesc Rius, capellà d'Alella entre el 1722 i el 1740.
La dinamització comercial dels propietaris i les desamortitzacions van
fer créixer les zones de vinyes durant tot el s.XIX. Però el creixement dels vinyars
també era directament proporcional a la pèrdua de zones boscoses. Així, tota
Catalunya es va vinificar, encara que una bona quantitat del producte era de
baixa qualitat, i bona part es destinava a l’exportació. La nova mentalitat
capitalista provocaria la innovació tecnològica i científica (amb millores en
les premses), amb l’aplicació d’estudis químics per millorar els adobs i les
fermentacions. Espanya i Catalunya serien potències vinícoles, i aquests
beneficis, a Catalunya, finançarien la següent revolució industrial. La
revolució dels transports té una data concreta per aquesta zona, 1848, quan es va
traçar la primera línea fèrria de territori nacional. Ara, l’excedent del vi
d’Alella es podia comercialitzar ràpidament a Barcelona i del seu port a
Caracas, Montevideo o Gènova, per exemple. En aquells temps, el nom d’Alella i
de Mataró eren sinònims de bon vi arreu del món. A diferència de la resta del
país, les vinyes d’Alella van passar a ser considerades de primera categoria o primera
categoria especial, i es van reduir les de segona i tercera.
La
paraula clau de la història del vi català del s.XIX és la fil·loxera. Altres
plagues, com l’oïdi o el míldiu, havien estat el malson dels camperols de les
vinyes, però havien estat vençudes amb nous descobriments químics. No obstant
això, l’arribada de l’insecte Phylloxera
vastatrix suposà una gran catàstrofe. Aquest insecte d’origen americà vivia
de forma parasitària en les vinyes d’allà, però amb les varietats europees va
resultar devastador. El pugó d’aquest pterigot es va reproduir a les arrels de
les vinyes, devorant-les per tal d’alliberar, finalment, una petita criatura
alada disposada a infestar un nou territori.
BIBLIOGRAFIA
LOSADA,
JUAN CARLOS; PARDO DE CAMPOS, JAVIER; PUIG I VAYREDA, EDUARD:
Ahir i
avui del vi d’Alella
Ajuntament d’Alella. Consell Regulador D.O.
Alella. 1993
VVAA: Recordant... L’Alella d’abans.
FONT
I PIQUERAS, JOSEP: Vinyataires i
vinaters (CAP1)
Ajuntament d’Alella. Regidoria de Cultura.
1999.
RIBAS
SERRA, JOAN
La bodega del buen vino: cambios y continuidades en
la producción
y el consumo de vino en Cataluña. I Congreso Español de Sociología de
la Alimentación, Gijón, 28-29 de mayo de 2009.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada