Hi ha una colla els vins aromatitzats que es produïen a l’antiga Roma.
Però avui només volem parlar dels vins macerats amb flors.
Plini, Apici, Discòrides i Paladi ens en parlen i
expliquen la seva elaboració. Per començar, hem d’assenyalar que la manera de
conservar les olors en el món antic era amb oli o greix, però el most
també era una base per fer perfums. Aleshores, el fet de fer vi amb roses o
violetes només era un pas més enllà.
Plini, a la H.N. XIV, 106, explica una manera de fer vi de roses
macerant flors seques amb most durant tres mesos, i després només cal
filtrar-ho. Podem veure que no és res més que el mateix mètode per
aconseguir olis perfumats: oli d’oliva, aromatitzant i temps. Evidentment, tres
mesos és molt de temps i de ben segur que no era un vi al gust dels
paladars actuals, el sabor a roses seria gairebé de confitura persistent i
també es podria apreciar en el color. Apici clama els beneficis del
vi de roses vers les malalties d’estómac. Aquest autor, en canvi, parla de 21
dies de maceració. Cada set dies s’haurien d’extreure els pètals de
rosa i colar-lo, i l’operació es repetiria tres cops.
En general, parlem d’ uns vins aspres en què l’aromatització ajudaria a controlar l’acidesa i la clarificació, de fet, cap dels autors especifica si la base d’aquests vins és blanca o negra.
Una bona aproximació a aquesta mena de vins la tenim amb els productes de DINAMO CULTURA, l'empresa que gestiona els equipaments culturals i turístics de Sevilla. Treballen conjuntament amb arqueòlegs i amb les Bodegas Medina Hermoso, en un celler de Badajoz amb més de 200 anys d’història.
Aquí us en deixo l'enllaç, per si voleu més informació:
Interessant i curiós. Gràcies!
ResponElimina