dissabte, 7 de desembre de 2013

Llet i formatge

El gran problema de la llet era la seva conservació. Era més freqüent trobar llet d’ovella perquè d’aquest animal també se n’esquila la llana. La llet de cabra també estava ben valorada, a diferència de la de la vaca, perquè es deia que era poc nutritiva. El cert és que no existien races lleteres com les entenem avui dia. La llet d’ovella era més fada, però la consideraven més digestiva que la de la vaca.
El formatge era un producte molt important. Es tallava la llet del dia anterior amb saba de figuera, farigola o altres. Per conservar el formatge, el normal era salar-lo, encara que també es fumava o s’assecava depenent del tipus (també es feien formatges tendres). Hi havia formatges famosos:

Formatge del Velabre, un barri de Roma.
Formatge de Luni (nom de la localitat), de 325 kgr.
Formatge del Vestí, de llet de vaca i premsat a mà, a la regió muntanyosa del Samni (a Octavi August li encantava).

Tot sovint es condimentava amb espècies, alls i herbes, i tenia formes molt diverses. De fet, el caseus formaticus era el formatge fet en motllo, l’expressió volia dir “formatge amb forma”. Els segles han convertit la paraula caseus en “queso” en castellà i la paraula formaticus en “formatge” en català.
La mantega, invent dels bàrbars, no tenia cabuda a la cuina romana i treballaven amb llet agra (melca). La mantega només es feia servir en medicina.

BIBLIOGRAFIA


MANGAS, JULIO / HERNANDO, Mª DEL ROSARIO
La sal en la Hispania romana
Cuadernos de historia 113. Arco/libros, S.L. Madrid. 2011

CARCOPINO, JEROME
La vida cotidiana en Roma en el apogeo del imperio.
Círculo de lectores. 2004
SOLIAS, JOSEP Mª / HUÉLAMO, J
UANA Mª
La cuina romana. Per descobrir i practicar.
Farell editors. 2011

APICI
Llibre de cuina (Introducció, traducció i notes de Bàrbara Mates i Belles)
L’esparver clàssic. RBA/ La Magrana.

W. JOHNSTON, HAROLD
La vida en la antigua Roma
Historia. Alianza editorial. 2010

La cuina en l’època romana
Museu de Badalona.


Camp d’aprenentatge de València: http://derecoquinaria-sagunt.blogspot.com.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada